Gert Camfferman‎ > ‎

Weren met gebruik van 'structuur'

Geplaatst 18 okt. 2016 08:26 door Melle Berg   [ 12 jan. 2017 09:45 bijgewerkt door Gerdy C ]
In het algemeen is het technisch gezien voor ons 'een ontdekking' geweest dat je ipv met de gewapende arm alleen, ook kunt weren met 'structuur' van de gewapende arm plus lichaamshouding en misschien is dit voor een aantal Palloti onder jullie niet nieuw. Voor mij wel, want weren heb ik van mijn leraar Lajos Nagy uit de Hongaarse school (http://www.pallos.nl/schermenhongaren/schermenenhongareniiitienvragenaanlajosnagyi) geleerd door mijn gewapende arm naar de verschillende posities te brengen. Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn, maar dankzij de Tai Chi hebben we ontdekt dat je een minieme verandering in de stand van je heupen kunt toegevoegen. Als je dat doet, is er natuurlijk een veel geringe positieverandering van de arm nodig. Je ervaart dan dat je met minder inspanning een verrassend veel gemakkelijker en minder goed waarneembare wering krijgt. 

Als je dit leest, denk je misschien dat dit bovengenoemde draaien veel te traag is voor het moderne schermen omdat er een grotere massa verplaatsing bij nodig lijkt te zijn. Dat dacht ik natuurlijk ook, maar de vergissing daarbij zat 'm erin dat ik over het hoofd zag dat de heupen zo enorm krachtig zijn en dat de snelheid daarom gemakkelijk uit de samenwerking arm/heupen wordt gehaald. Ook blijkt de eindpositie gunstiger uit te pakken, wat bijdraagt aan de effectiviteit. Kortom: de ervaring is beduidend anders dan de gedachte erover :-).

Over het gebruik van 'structuur': Op bovenbeschreven manier werkt de gewapende arm met de rest van het lichaam samen toe naar een positie waar het bedreigende wapen 'op strandt'. Dat is wat bedoeld wordt met 'structuur'. Anders gezegd ervaar je dat het niet meer zo is dat de werende arm het bedreigende wapen 'weg moet nemen', maar dat het de structuur is - waar het hele lichaam bij betrokken is - waar de wering uit voortkomt (kwalitatief een beduidend andere en erg prettige ervaring). En heb je dit tegenover je, dan moet je heel goed opletten om überhaupt waar te nemen dat er wordt geweerd.

In onderstaand videofragment zie je (o.a.) ook dit toevoegen van zo'n kleine draaing van de heup bij het weren.

Voor de volledigheid: Je ziet nog net helemaal aan het eind dat draaing van de onderarm de wering afrondt. Het geheel is daardoor sneller dan de 'klassieke' kwart wering, omdat de onderarm nu stilstaat en er dus minder massa wordt verplaatst !

ToevoegenDraaingHeupBijWering.mp4

Comments