Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Een gezellige schermvereniging

Schermvereniging Pallós is opgericht op 19 maart 1977 en is één van de grootste schermverenigingen van Nederland. De naam 'Pallós' is Hongaars en betekent ongeveer zoiets als 'zwaardvechter'. Bij Pallós wordt met alle drie de officiële wapens geschermd, voor alle leeftijden.

Wanneer en waar je kunt schermen bij Pallós, zie je op de pagina trainingen. Voor andere evenementen kun je onze agenda raadplegen.

Nieuws

buiten trainen

18 mei 2020

De trainingen gaan weer door. De rest van dit seizoen zullen wij coronaveilig trainen bij atletiekbaan Overvecht (Locatie) De jeugdlessen konden in een coronaveilige vorm alweer plaatsvinden in Benschop, deze zullen nu ook verplaatst worden naar Overvecht. De eerste trainingen beginnen op dinsdag 26 mei om 19.00 Leden van Pallós hebben een mail ontvangen met meer informatie.


Geen mail gehad? Neem contact met ons op.

benschop

12 mei 2020

Door de coronamaatregelen van het kabinet, konden onze trainingen helaas niet doorgaan. Momenteel kan de jeugd buiten trainen in Benschop. Het bestuur is bezig een locatie in Utrecht te vinden, zodra er meer bekend is, wordt dat bekendgemaakt.


Wil je weer komen trainen? Vraag je trainer hoe en wat. Heb je geen contactgegevens van je trainer? Zie: Contact

Coronavirus

20 maart 2020

In verband met de maatregelen van het kabinet, zullen er tot en met 6 april 2020 geen schermactiviteiten plaatsvinden. Ook het Domtoernooi is afgelast. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat na 6 april alles weer door kan gaan, als de situatie wijzigt, brengt het bestuur iedereen daarvan op de hoogte.

Lid worden van S.V. Pallós?

Leuk dat je interesse hebt om te komen schermen!

Stuur een mail naar secretaris@pallos.nl en vraag om een inschrijfformulier.

korte geschiedenis van de schermsport

Het schermen is ontwikkeld aan de Europese hoven. Sinds de achttiende eeuw is het steeds meer een sport geworden. Al vanaf de eerste editie van de Olympische spelen (1896) is het schermen een vast onderdeel van het programma, samen met atletiek, gymnastiek en zwemmen, als enige vier. In 1933 werd het schermen de eerste sport die elektronische arbitrage invoerde. Daarvoor werd een stukje houtskool op het puntje van het wapen geplaatst, vandaar dat de schermpakken tot op de dag van vandaag wit zijn, dan was een treffer te herkennen. In de oorsprong is schermen een individuele sport, maar er bestaat ook een variant in teams (of équipes), die in een soort estafettewedstrijd schermen.

In de loop van de twintigste eeuw is de sport steeds toegankelijker geworden, waar de technologie in de schermsport altijd vooruitstrevend is geweest, was de mentaliteit dat niet altijd. Pas sinds 1996 worden op alle disciplines NK's gehouden voor mannen en vrouwen. Tegenwoordig is de schermsport open voor iedereen, zelfs voor minder validen. Daarbij is het al lang niet meer de elitesport die het ooit was. Waar de voertaal van het schermen vroeger ook het Frans was, is dat inmiddels ook gewoon ieders eigen taal, alleen de scheidsrechterstermen zijn vaak nog in het Frans.

Schermmateriaal aanschaffen

Schermmateriaal is op bijna alle schermtoernooien te koop. Buiten toernooien om, is het ook mogelijk om online materiaal aan te schaffen. Let bij het kopen van materiaal altijd op het FIE-keurmerk.

Schermmateriaal is in Nederland gemakkelijk verkrijgbaar bij:

Volg S.V. Pallós ook op social media