Nieuwsbrief
Augustus 2023


Start nieuw seizoen

Op vrijdag 1 september a.s. start het nieuwe schermseizoen. Dus tijd voor een nieuwsbrief. 

Het 25e Slot Zuylentoernooi

Nadat het toernooi een aantal keer niet kon doorgaan wegens de coronacrisis en andere crises, vond dan eindelijk op 2 juli weer een Slot Zuylentoernooi plaats. Een heel bijzondere editie ditmaal, namelijk de 25e (of was het toch de 26e?). De datum had niet beter gekozen kunnen worden. De zondag ervoor was er nog sprake van een hittegolf, de zondag erna begon een langdurige regengolf. Deze zondag was het echter ideaal schermweer. Het was nog even spannend of het toernooi daadwerkelijk van start kon gaan. Door wat onhandige moves met de hoofdkabel viel het toernooi namelijk bijna letterlijk in het water. Dankzij wat duct tape en enkele zeemansknopen kwam het toch nog goed en werd er niemand geëlektrocuteerd.  


Het deelnemersveld bestond uit een mooie mix van oud en jong, beginners en oudgedienden, Palloten en exoten.  Omdat er goed werd doorgeschermd door de equipes waren er veel schermrondes, waardoor bijna alle equipes tegen elkaar hebben kunnen schermen. Helaas bleken de uiteindelijke nummers 1 en 2 elkaar al in de op-een-na-laatste ronde tegen te zijn gekomen, waardoor het toernooi ditmaal niet met een finale kon worden afgesloten.  Echte verrassingen bleven uit. Het equipe van Michiel was wederom de winnaar, ditmaal met Irma op degen en Rowan op floret.


Na de prijsuitreiking was het tijd om de initiatoren van het Slot Zuylentoernooi in het zonnetje te zetten: Elsie Hijstek, Pieter Dings en Stephan Linnenbank. Patrick hield ons lang in spanning of het jubileum met een glas champagne kon worden gevierd. Na een aantal schijnbewegingen sabreerde hij echter met een prachtige sabelhouw de fles champagne en kon er een toost worden uitgebracht. Helaas ontbrak onze meester-BBQ’er Wim op de BBQ. Martin Broodbakker was echter een goede vervanger. Ondanks een tekort aan BBQ-racks wist hij de hongerige magen van de schermers snel te vullen. Aan het eind van de dag viel het toernooi bijna weer letterlijk in het water. Een meesterlijke reddingsactie van Doreen en Stephan wist dit echter te voorkomen.


Al met al was het een prachtige editie. Het volgende Slot Zuylentoernooi vindt plaats op zondag 7 juli 2024 of (als het die dag regent) op zondag 1 september 2024. 


Zet het alvast in jullie agenda!


Vrij schermen op donderdagavond

Zoals misschien niet iedereen weet kan er ook op donderdagavond worden geschermd in zaal Galgenwaard. Er vindt dan geen les plaats. Er kan alleen vrij worden geschermd, namelijk van 20.30 tot 22.30 uur. Er kan alleen worden geschermd wanneer het materiaalhok open is. Het materiaalhok is in ieder geval open wanneer er een beginnerscursus plaatsvindt. De eerstvolgende beginnerscursus start op 14 september en duurt tot en met 16 november. De volgende beginnerscursus start op 1 februari. De overige weken zal er een sleutel geregeld moeten worden. Daarvoor kun je bij het bestuur of een van de docenten terecht.

Clubkampioenschappen 2023

Op 1 juli vonden de jaarlijkse clubkampioenschappen plaats. Doordat de opkomst bij de jeugd wat aan de lage kant was, was het voor de jeugdschermers een mooie gelegenheid om zich op de loper te meten met de volwassenen, wat mooie schermpartijen opleverde en een schat aan toernooiervaring. Zowel Michiel als Laurens deden mee op twee wapens en vielen op beide wapens in de prijzen. Dat het ouderschap slopend kan zijn was duidelijk te zien bij Michiel. In de finale moest hij het met name op uithoudingsvermogen afleggen tegen David. Op sabel had Michiel echter genoeg aan zijn jarenlange ervaring om wederom een gouden medaille binnen te slepen. Volgend jaar zullen de clubkampioenschappen mogelijk een andere opzet krijgen en in ieder geval een andere naam. Ook worden de clubkampioenschappen verplaatst. Meer informatie volgt.

De uitslag van de clubkampioenschappen 2023 is als volgt:


Sabel volwassenen

1. Michiel

2. Tomás

3. Laurens & Eva


Sabel jeugd

1. Casper

2. Jette


Floret

1. Josha

2. Laurens

3. Robin & Dianne


Degen 16+

1. David

2. Michiel

3. Fenix & Samuel

Veteranenschermen
Bij het schermen is het zo dat je al in het jaar dat je 40 wordt tot de veteranen wordt gerekend. Ok je bent dan officieel oud, maar daar staat tegenover dat er een hele nieuwe schermwereld voor je opengaat met meer gezelligheid naast de loper, minder alfamannetjes en -vrouwtjes en leukere schermpartijen. Je kunt als veteraan zelfs een internationale schermcarrière beginnen, ook als je op jongere leeftijd niet tot de top behoorde. De toelatingseisen voor EK’s en WK’s Veteranen zijn namelijk een stuk soepeler dan voor de gewone EK’s en WK’s. Verder zijn er veel leuke recreatieve toernooien in binnen- en buitenland. In Nederland heb je de Ferrum Vetus toernooien. Ferrum Vetus is Latijn voor oud ijzer. De Ferrum Vetus toernooien vinden zo’n 4 à 5 keer per jaar plaats. Het eerstvolgende Ferrum Vetus vindt plaats op 8 oktober in Wageningen. Ferrum Vetus staat ook open voor schermers tussen de 19 en 39 jaar oud, die niet in de top 30 van de seniorenranglijst staan, de zogeheten Futuri. Het zijn dus ook leuke toernooien voor lichtgevorderde senioren. Inschrijving voor de Ferrum Vetus toernooien gaat via de Nahouw:  Nahouw tournaments . Meer informatie over veteranenschermen kun je hier vinden: Veteranen KNAS Site. Er is ook een speciale Whatsappgroep voor veteranen. Voor vragen over veteranenschermen kun je terecht bij Eva en Evert Jan. 

In de schijnwerpers: Het Oktobertoernooi 

Het Oktobertoernooi is een recreatief schermtoernooi voor volwassenen. Het wordt georganiseerd door studentenschermvereniging Hoc Habet en wordt gehouden in het sportcentrum van TU Eindhoven. Omdat er op dit toernooi geen punten te behalen zijn voor de nationale ranglijst, ligt het schermniveau lager dan bij bijvoorbeeld het Domtoernooi. Het Oktobertoernooi is daarom geschikt voor beginners en lichtgevorderde schermers met geen of weinig toernooi-ervaring.  Er wordt elektrisch geschermd.  Wil je graag naar het Oktobertoernooi zet dat dan in de Whatsappgroep van Pallós. Dan kan er een clubje worden gevormd om samen naar het toernooi te gaan.  Er volgt nog een convocatie (= uitnodiging) met meer informatie. Deze wordt op de Nahouw geplaatst October-tournament-2023. De inschrijving voor het Oktobertoernooi gaat ook via de Nahouw. Een leuk toernooi voor beginnende en lichtgevorderde florettisten is het Waal en Rijn florettoernooi op 12 november: Waal Rrijn Toernooi Arnhem  

Vrijwilligers gezocht!

Onze vereniging kan niet draaien zonder de hulp van leden.  Om activiteiten te kunnen blijven organiseren en Pallós te kunnen uitbouwen tot een nog veel leukere vereniging, hebben wij jullie hulp nodig. Wij zoeken onder andere vrijwilligers voor:

Ook jeugdleden en ouders van jeugdleden zijn van harte welkom als vrijwilliger. Lijkt het jou leuk om wat te doen voor de vereniging spreek ons dan aan of mail ons met je eventuele voorkeuren:

bestuur@pallos.nl

Beginnerscursus september

Op donderdag 14 september begint er weer een beginnerscursus. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Mocht je nog iemand weten die wil leren schermen dan kun je hem naar deze website verwijzen: Beginnerscursus  

Impact Fencing Camp

Voor florettisten en epeïsten die het nieuwe schermseizoen goed willen beginnen is er van 1 tot en met 3 september een leuk trainingsweekend in Amstelveen. Het trainingsweekend staat zowel open voor jeugd als voor volwassenen. Je kunt kiezen om 1, 2 of 3 dagen deel te nemen. Voor meer informatie en inschrijving zie: IMPACT Fencing Camp 2023 .

De inschrijving sluit op 27 augustus.

Verenigingsactiviteiten en toernooien
De komende periode staan er de volgende activiteiten en toernooien op het programma:

Activiteiten binnen de vereniging:


Toernooien


Informatie over de officiële toernooien kun je hier vinden: Webpagina Nahouw

Informatie over het inschrijven voor officiële schermtoernooien kun je hier vinden: Wedstrijden 

Heb je vragen, opmerkingen, tips?
Neem dan contact op met het bestuur: 

 bestuur@pallos.nl 

Einde Nieuwsbrief